Juneda (Les Garrigues, Vegueria de Ponent)

 



 Juneda, una vila amb història i patrimoni

 

Juneda és una vila de la comarca de les Garrigues, a la província de Lleida. Està situada al nord de la comarca, a la confluència dels rius Femosa i Corb. El seu terme municipal té una extensió de 47,35 km² i limita amb els termes de Puiggròs, les Borges Blanques, Cervià de les Garrigues, Castelldans, Puigverd de Lleida i Torregrossa.

 

Els primers assentaments humans a la zona de Juneda es remunten al neolític. Durant l'edat del bronze, la zona va ser habitada per diferents pobles, entre els quals els ibers i els romans. En època romana, Juneda va ser un important centre comercial i agrícola.

Després de la conquesta cristiana, Juneda va ser repoblada per catalans. Durant l'edat mitjana, la vila va ser un important centre de poder dels ducs de Cardona.

 

 Juneda té un important patrimoni històric i cultural. El nucli antic de la vila, amb els seus carrers estrets i costeruts, és un conjunt monumental. Cal destacar el 

  • Portal Lamarca, una porta gòtica del segle XIV
  • El Pou de gel, un pou medieval que servia per conservar el gel
  • L'Església Parroquial de la Transfiguració del Senyor, d'estil barroc tardà amb un magnífic campanar vuitavat.
  • El Molí de Baix, un antic molí hidràulic.
 

Juneda està envoltada d'un paisatge natural de gran bellesa. El Parc de la Banqueta de la séquia Quarta del Canal d'Urgell és un lloc ideal per passejar, fer esport o simplement relaxar-se. També són destacables els salts d'aigua del Canal principal d'Urgell, el Mas Roig i les seves avingudes de plataners. 

La gastronomia de Juneda és típica de la cuina de les Garrigues. Un dels plats més populars és la cassola de tros.

La Festa Major és el darrer cap de setmana d'agost, però també se celebren altres festes o esdeveniments, entre els quals destaca el Concurs de Cassoles de Tros, el 1er diumenge de juny.
















































El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre