Sarroca de Lleida (Segrià)


Sarroca de Lleida, un poble amb història i tradició

 

 Sarroca de Lleida és un municipi situat a la comarca del Segrià, a uns 20 quilòmetres de Lleida. El poble es troba a la riba esquerra de la Vall Major, en un altiplà al peu d'un turó, sota les restes del castell, que encara domina la caseria. La principal activitat econòmica és l'agrícola i la ramaderia.

La població té l'origen en el castell de Sarroca, que encara es conserva en ruïnes. La base és de construcció àrab, potser aprofitant carreus més antics, però la major part de l'edifici conservat és dels segles XIII i XIV. El castell va ser construït durant el Baix Imperi Romà i els àrabs el van transformar en fortalesa per protegir-se dels atacs dels cristians. Després de la Reconquesta, el castell va ser reconstruït i va ser propietat de diverses famílies nobles, entre les quals destaquen els Santcliment, els Castellvell i els Bassecourt.

El patrimoni històric i arquitectònic de Sarroca de Lleida és molt important. A més del castell, el poble compta amb altres edificis i monuments remarcables, com ara: 

  • L'església parroquial de Santa Maria de l'Assumpció, de tres naus i estructura gòtica a l'interior. La portalada plateresca de l'església, del segle XVI. 
  • Els masos de volta, cabanes que servien d'aixopluc als pastors. 
  • La Guardieta, una bassa empedrada que captava l'aigua dels turons de l'entorn.
 

 La gastronomia de Sarroca de Lleida és una de les seves principals atraccions. Els plats tradicionals del poble inclouen:

  • Ametlles garrapinyades
  • Arbequines "de colorets" Olives mortes amb sosa Olives negres mortes
  • Bartolos
  • Coca tapada
 

Sarroca de Lleida celebra dues festes majors a l'any: La festa major d'hivern, el 17 de gener, en honor de Sant Antoni. La festa major d'estiu, el 15 d'agost.

 




























El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre