L'Astor, municipi de Pujalt (Anoia)





L’Astor és un poble situat al sud del municipi de Pujalt, al nord-oest de la comarca de l’Anoia. Forma part dels cinc nuclis que integren Pujalt, juntament amb Conill, La Guàrdia Pilosa, Vilamajor i Pujalt. L’Astor té el seu origen en una quadra medieval, formada per un seguit de cases que es tancaven formant un petit nucli clos. Era un petit habitat defensat per una muralla i un fossar, els vestigis del qual es conserven fins fa unes dècades en l’indret on actualment hi ha la plaça de la Bassa. De la població fortificada se’n conserva la porta sud, situada sota del casal d’origen medieval de Cal Pou.

El nucli antic és de petites dimensions, està vertebrat a través de dos carrerons tortuosos i conserva les cases de pedra. El creixement de la població provocà al llarg dels segles una intensa necessitat d’aprofitar l’espai interior que obligà a incorporar els espais domèstics la part superior dels carrers, construint un dens sistema de carrerons coberts per arcs, voltes i embigats. L’església romànica de Santa Magdalena es trobava fora del recinte. Està documentada per primera vegada l’any 1157, quan el bisbe de Vic, Pere Redorta, entregà a la canònica de Santa Maria de l’Estany, la parròquia de Santa Maria de Segur, de la que era sufragània (encara avui dia)

El llogaret està rodejat de camps de conreu, boscos i jardins. Al voltant del nucli s’estenen unes grans planes de conreu de cereals retallades per llenques de pinedes i rouredes. El predomini de roures caducifolis, productors d’aglans, crea uns ecosistemes molt rics en fauna, especialment senglars, cabirols, rosegadors i aus de diverses espècies. Estèticament, les rouredes es diferencien dels altres tipus de boscos. El seu cicle estacional produeix moments de gran bellesa (tardor, primavera)





Aquest és un poble amb molta història i tradició que conserva el seu encant medieval i rural. És un lloc ideal per gaudir de la natura i la cultura de l’Anoia. A més, té diversos llocs d’interès turístic com el nucli medieval, el portal de la muralla, l’església romànica de Santa Magdalena (que depèn de la de Segur) o les ruïnes del castell de Montesquiu (Pujalt). També té una oferta variada d’allotjaments de turisme rural per als visitants que vulguin allotjar-se al poble.

L’Astor és un poble que val la pena conèixer per la seva bellesa paisatgística, el seu patrimoni històric i la seva gent acollidora. És un lloc perfecte per als amants de la fotografia, ja que ofereix unes imatges úniques de la vida rural, els carrers medievals, les esglésies romàniques o els boscos de roures. Si vols descobrir un racó amb encant de l’Anoia, no et perdis l’Astor.

La Festa Major del nucli de l'Astor com cada any se celebra l'últim diumenge d'agost. L'acte central és la missa solemne. A la tarda s'organitzen diverses activitats lúdiques i culturals. La festa finalitza amb el ball i un àpat popular. 

Òpera a la Pedra: A l'estiu, Pujalt presenta una magnífica proposta musical en un entorn inigualable. L’Òpera a la Pedra és un conjunt de recitals d’Òpera a la fresca de les nits d’estiu, als bonics pobles de pedra del terme de Pujalt. És un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Pujalt amb la col·laboració dels amics de l’Òpera d’Igualada.




















































El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre