Collfred. Entitat de població d'Artesa de Segre (Noguera)



Collfred és un petit poble de la comarca de la Noguera, situat al peu del puig de Grialó, a l’esquerra del riu Segre. Forma part del municipi d’Artesa de Segre des de mitjan segle XIX, quan va deixar de ser un municipi independent. Té una població de 18 habitants (2019) i una altitud de 400 metres sobre el nivell del mar.

El poble conserva el seu encant rural i la seva història, que es reflecteix en els seus monuments més destacats: l’església parroquial de Sant Martí, d’estil romànic i d’una sola nau, i el castell de Collfred, documentat des del segle XIII i que va pertànyer a la senyoria dels Rubió. A pocs quilòmetres aigües amunt del poble neix el canal d’Urgell, una obra hidràulica de gran importància per al regadiu i el desenvolupament econòmic de la zona.

Collfred és un lloc ideal per als amants de la natura i les activitats a l’aire lliure. Des del poble es poden fer diverses rutes de senderisme, com la Ruta Land Art “Art a la natura”, que mostra espectaculars obres com “Lo Padrí de Montsonís”, o visitar les coves de Salgar a la vora del riu Segre. També es pot practicar l’escalada i les vies ferrades a la Roca Regina, Vilanova de Meià o la Roca dels Arcs. A més, Collfred és un bon punt de partida per conèixer altres indrets d’interès de la comarca, com el Castell de Montsonís, Florejacs o les Sitges, els pobles medievals de Vilanova, Santa Maria o Alós de Balaguer, o les restes ibèriques del poblat d’Antona.






Església parroquial de Sant Martí de Collfred

Poble de Collfred

Casa de Collfred

Arcada i antiga premsa de vi, de Collfred

Portal de Collfred

Carrer i arcada de Colfred

Arcada i premsa de vi de Collfred

Casa de Collfred

Carrer i casa amb arcades de Collfred





El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre