Montfalcó Murallat (Segarra)



Plaça de Montfalcó Murallat



Montfalcó Murallat és una entitat de població del municipi de les Oluges, a la comarca de la Segarra, a la província de Lleida. Es tracta d’una vila closa i murada que conserva el seu aspecte medieval i que ha estat declarada bé cultural d’interès nacional. Està situada sobre un turó que domina la confluència dels rius Sió i Vergós, en un territori que va ser fronterer entre els cristians i els musulmans durant l’edat mitjana.

La història de Montfalcó Murallat es remunta al segle XI, quan el comte de Berga, Bernat I, va repoblar la zona i va construir el castell que donaria origen a la vila. El castell va passar per diverses mans nobiliàries i va resistir diversos setges al llarg dels segles. Una llegenda diu que els defensors de Montfalcó van enganyar els atacants fent-los creure que tenien menjar de sobres, quan en realitat el pujaven per un túnel secret des de Les Oluges. El castell va perdre la seva funció militar i es va convertir en un conjunt d’habitatges.

Montfalcó Murallat és un exemple excepcional de vila closa que manté en bon estat el mur perimetral al qual s’adossen interiorment les cases. El mur està fet de carreus de pedra units amb morter i té una alçada de més de 8 metres i una amplada de més de 2 metres. L’accés a la vila es fa per una doble porta d’arcs de mig punt adovellats. A l’interior hi ha una plaça central amb una cisterna i un carrer principal que la rodeja. Els carrers secundaris són estrets i laberíntics i acaben en culs de sac. Hi ha 15 cases i una església romànica.



Muralla de Montfalcó Murallat


Montfalcó Murallat està marcada per la seva tradició medieval i rural. Els seus habitants conserven costums i festes ancestrals, com la celebració del solstici d’estiu amb fogueres i balls. També destaca la gastronomia típica de la zona, basada en productes del camp com el pa, el vi, l’oli, les verdures, les carns i els embotits. Alguns plats tradicionals són el trinxat, la cassola de tros, el xai al forn o les coques de recapte.

Fer una visita a Montfalcó Murallat és una oportunitat per conèixer un dels racons medievals amb més encant de Catalunya. Els visitants poden gaudir del paisatge natural que envolta la vila, amb camps de cereals, ametllers i oliveres. També poden fer excursions a peu o en bicicleta per les rutes senyalitzades que connecten Montfalcó amb altres pobles i llocs d’interès com Cervera, Calaf o el castell de Florejacs. A més, poden allotjar-se en alguna de les cases rurals que ofereixen serveis i comoditats modernes sense perdre l’essència històrica.

Montfalcó Murallat és una vila única que conserva el seu llegat medieval i que convida a fer un viatge al passat. És un lloc ideal per gaudir de la cultura, la història, l’arquitectura i la natura d’una comarca rica i diversa. Montfalcó Murallat és, sens dubte, un dels pobles més bonics de Lleida i de Catalunya.



Muralla de Montfalcó Murallat

Portal


Façana amb carrer cobert i arcades





























El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre