Ossó de Sió (Urgell)


Església de la Mare de Déu del Remei


Ossó de Sió forma part de la comarca de l’Urgell, el seu nom prové del castell d’Ossó, que es troba al nucli de Castellnou d’Ossó, un dels seus agregats. Els altres agregats són Bellver d’Ossó i Montfalcó d’Agramunt. El municipi conserva un aire rural i medieval, amb edificis històrics com l’església d'estil romànic tardà, de la Mare de Déu del Remei i la creu de terme. És un lloc ideal per gaudir de la naturalesa i la tranquil·litat, així com per conèixer la cultura i la gastronomia locals.

Ossó de Sió es troba situat a la vall del riu Sió, una zona de castells i de paisatges rics, on els boscos de pins conviuen amb terres de secà i conreu de cereals. És una zona perfecta per fer caminades i rutes en bicicleta, així com per visitar les esglésies romàniques, les torres circulars i els castells que hi ha repartits pels quatre nuclis de població. A més, Ossó de Sió té una oferta d’allotjament rural variada i acollidora, on els visitants poden sentir-se com a casa i gaudir del contacte amb els veïns i les seves tradicions.

Ossó de Sió és un municipi amb història i encant, on es pot apreciar el llegat del passat i el present dels seus habitants. Des del segle II aC, quan es va construir la torre circular romana anomenada Castell Lliuró (a Castellnou d'Ossó), fins a l’actualitat, Ossó de Sió ha viscut diferents etapes històriques que han deixat la seva empremta en el seu patrimoni arquitectònic i cultural. Alguns exemples són el molí del Marquès, un edifici del segle XIII que havia fet les funcions de molí fariner hidràulic; el sarcòfag interior de l’església romànica de Sant Pere de Castellnou d’Ossó; o l’església barroca de Sant Miquel i les restes de la torre i el castell de Montfalcó.



Monument d'Ossó de Sió

Ossó de Sió té una gran importància pel seu paper en la reconquesta cristiana del territori als andalusins al segle XI. El riu Sió va ser una frontera natural entre els dos bàndols, i per això es van construir nombroses torres i castells per defensar-se dels atacs enemics. Entre els castells que formen part d’aquesta ruta històrica destaquen els de Montcortès (1095), l’Aranyó (1120), Concabella (1031), Pallargues (1040) i Ratera. Aquests castells són testimonis vius d’una època convulsa i fascinant, que va marcar el destí d’aquestes terres.

Ossó de Sió també té una rica cultura popular i festiva, que reflecteix el seu caràcter acollidor i alegre. Al llarg de l’any es celebren diverses festes i activitats que reuneixen als veïns i als visitants. Algunes d’aquestes són: la Festa Major d’Ossó (segon cap de setmana d'octubre), el Pessebre Vivent (el 25 i el 26 de desembre), la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra (el primer cap de setmana d’octubre) o el Mercat Medieval (el primer cap de setmana d’agost).2 Aquestes festes són una bona oportunitat per conèixer les tradicions, els costums i les delícies gastronòmiques d’Ossó de Sió.



Plaça d'Ossó de Sió


 
Carrer

Edifici amb contrafort

Carrer


 
Absis

Plaça i creu de terme

Cases


 



El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre