Vilves (Noguera)


Castell de Vilves


Vilves és un petit poble de la comarca de la Noguera, situat a l'esquerra del riu Segre, prop del canal d'Urgell. Pertany al municipi d'Artesa de Segre i té uns 30 habitants. La seva principal via de comunicació és la carretera LV-5121, que el connecta amb Artesa i altres poblacions properes.

El seu atractiu més destacat és el castell de Vilves, una antiga fortalesa medieval que es troba al centre del poble, dins d'una propietat privada. L'únic element que es conserva del castell és la torre, de planta gairebé quadrada i d'uns 10 metres d'alçada. La torre té un aparell constructiu molt singular, amb carreus molt grans i ben escairats a la part inferior, que podrien ser d'origen romà o musulmà, i carreus més petits a la part superior, que serien d'època posterior. El castell de Vilves va pertànyer als vescomtes d'Àger i als comtes d'Urgell, fins que va passar a mans del monestir de Montserrat al segle XVI. El monestir va mantenir el domini sobre Vilves fins al segle XIX, quan el poble es va integrar al municipi d'Artesa. El castell va ser declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1988. L'església parroquial de Sant Climent és d'origen romànic, molt modificat posteriorment. Havia pertangut a Sant Pere d'Àger.

Vilves és un lloc ideal per gaudir de la natura, la història i la tranquil·litat. Des del poble es poden fer excursions a peu o en bicicleta per les riberes del Segre i el canal d'Urgell, on hi ha zones de bany i pesca. La seva festa Major se celebra el darrer cap de Setmana de juliol.


Església de Sant Climent de Vilves

Absis de l'església de Sant Climent de Vilves

Carrer de Vilves

Casa de Vilves

Casa de Vilves

Font de Vilves

Carrer de Vilves

Carrer de Vilves

Castell de Vilves

Edifici de Vilves

Carrer de Vilves



El Vilosell

El Vilosell
Les Garrigues

Entrada destacada

Castellnou de Carcolze (Alt Urgell)

 

Gramuntell

Gramuntell
La Segarra

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà

Església de Sant Miquel de Fontanet, Torà
Solsonès

Ribelles

Ribelles
Noguera

Tivissa

Tivissa
Ribera d'Ebre